Sledehonden in de zomer

Wij wandelen heel wat af met onze honden. In de zomer doen wij wel rustig aan. Hoewel het sledehonden zijn en iedereen denkt dat ze heel snel last hebben van de warmte, zijn sledehonden daar geen uitzondering in. Elke hond heeft last van de warmte. Sommige baasjes lijken dat soms alleen te vergeten en laten met 20 graden of meer de hond naast de fiets lopen, of in een warme auto zitten.

Sledehonden zijn wel actiever in de winter. “Hoe kouder, hoe gekker” lijkt het wel.  Boven de 15 graden laten wij de honden niet sporten. Wij gaan dan dus niet rennen, niet steppen of met de kar weg en laten de honden niet naast de fiets lopen. Wat doen wij dan wel op warme dagen? Lekker rustig aan.  ’s Ochtends en ’s avonds lopen wij wat grotere rondes en overdag doen wij rustig aan en gaan wij lekker spelen in onze eigen tuin of lopen wij kleine rondjes in het dorp.

Hoewel onze honden geen zwemmers zijn,  vinden ze het toch altijd lekker om te pootje-baden.  Gelukkig wonen wij op een eiland en is er dus altijd genoeg water te vinden. Soms gaan wij naar het Veerse Meer, soms naar de Oosterschelde en soms naar de Noodzee.
Onze honden kunnen wel zwemmen en doen het soms ook wel, maar meestal kiezen ze er voor om tot de schouders het water in te gaan, net de buik nat, en vinden ze dat ver genoeg. Als wij zelf mee gaan zwemmen, wat nu in de zomer best wel eens voorkomt, komen zij ook wel eens met hun voetjes van de vloer voor een zwempartij.  Wij laten ze wel altijd zelf aangeven wat zij willen. Hoewel wij een zwempartij misschien verkoelend en verfrissend vinden, is dat voor een hond niet altijd. Zwemmen kost veel energie, honden kennen vaak zelf hun grens niet. Zeewater zorgt er ook voor dat honden dorst krijgen. Als zij van het zoute water drinken krijgen ze nog meer dorst en een grote hoeveelheid kan zelfs tot zoutvergiftiging leiden. Een vochtige, broeierige vacht kan ook hot spots veroorzaken. Water in oren en ogen kan ook problemen veroorzaken.
Het pootje baden dat onze honden kiezen als alternatief, is dus een prima oplossing. Eigenlijk zijn onze honden dus gewoon heel slim.

 

2015-06-13 15.34.26 2015-06-13 15.40.32 2015-06-13 15.47.14 2015-07-06 17.59.12 2015-07-06 18.05.23 2015-07-10 18.11.22 2015-07-10 18.11.31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *