Kaap hoorn

Met enige vertraging omdat de loods op een andere locatie opgehaald wilde worden, waren we rond half 10 bij Kaap Hoorn, Chili.

In de winter kunnen er wel golven tot 30 meter zijn hier, maar gelukkig is het hier nu zomer en blijven de golven beperkt tot 5 a 6 meter. Dat zijn we inmiddels wel gewend.

Op een beschutte plek naast het eiland werd er scenic cruising gedaan, dat houd in dat de boot bijna stil ligt en zorgt dat aan beide kanten van het schip de bezienswaardigheid te zien is, voor de mensen die een hut met balkon hebben.

In dit geval was er dus een eiland te zien, met vuurtoren en monument voor overleden zeelieden.

Wij hebben geen hut met balkon, maar een hut op dek 3, lower promenade deck. Buiten om onze hut kun je een rondje lopen in de buitenlucht. Wel handig, want als er iets te zien is staan we zo buiten en we kunnen aan beide kanten van het schip kijken, zijn niet beperkt tot één kant.

Vandaag gaan we naar Puerto Williams. Het meest zuidelijke dorp ter wereld. Dat is geen stop waar we van boord gaan, maar die nodig is voor de douane van Chili. Eerder dan de planning was komen we al aan in Ushuaia, Argentinië, vanavond al. Ushuaia is de meest zuidelijke stad ter wereld.

Voor oud en nieuw zijn er vanavond wat evenementen op het schip. De dresscode is ‘festive’, feestelijk dus. Er zijn wat optredens en een nieuwjaarsfeest. We hebben in de hut een hoedje en veren diadeem gekregen, twee toeters en oliebollen.

Omdat we vroeger aanmeerden dan de bedoeling was, zijn we nog even Ushuaia in gegaan. Verrassend genoeg waren er nog winkels open ook.

Daarna, terug op het schip, zijn we naar de new year party gegaan. Dat was echt verschrikkelijk. Het begon met een optreden met een soort Franstalige kamermuziek. Niet echt een party. Hoewel er genoeg mensen waren die er op gingen slowdancen.

Toen dat stopte, rond half 11 al, was het blijkbaar zo bedacht dat Karin van het entertainment DJ was (en wij ons maar afvragen wat ze met die laptop op het podium deed, totdat de Cruise director meldde dat er een dj was) terwijl er op een scherm een soort presentatie met Windows media player filmpjes te zien was. Van ellende zijn we nu dus naar het Lido buffet gevlucht voor een kop thee.

Na een ronde over het schip langs alle barretjes om te kijken of er ergens anders een leuker feestje was (er was nergens iets te beleven) belandden we toch weer bij het main stage. Uiteindelijk was het daar zo fout dat het ook wel weer grappig was en hebben we het tot 12 uur volgehouden.

5 over 12 zijn we nog even buiten gaan kijken en er was wat bescheiden vuurwerk, en verder een aantal scheepstoeters. Er liggen 2 vissersboten en 2 boten van Greenpeace aan dezelfde pier op het moment. In Ushuaia zelf was wat vuurwerk, maar niet veel.

10 voor half 1 lagen we op bed, met één nadeel, onze hut is onder de main stage… en de disco met DJ Karin ging nog steeds door. Gelukkig vertrekt onze excursie morgen niet al te vroeg!