Agra

Gisteravond zat er een spin op mijn badkamer muur. Ik twijfelde of ik hem zou laten zitten, want de gekko was ook naar de badkamer verhuisd. Tot ik google lens op de spin gebruikte en het een giftige soort bleek te zijn. Ik dus als held op sokken (in pyjama) naar de receptie. Daar stonden wat reisgenoten, maar die durfden het niet aan. 2 mannen van het hotel met bezem wel. Die hebben de spin van mijn kamer verwijderd, ik kon gaan slapen.

Er zat een foutje in de reisplanning. Vrijdag zouden we de Taj Mahal bezoeken, maar die is al jaren op vrijdag dicht. Die moet er dus op de dag dat we van Ranthambore naar Agra gaan nog in de planning. Dat is dus eerst flink wat uren in de bus en eind van de middag pas daar. Gelukkig is het niet saai. Genoeg te zien langs de weg, landschappen,  dorpen en dieren. Op de weg vooral koeien, buffels, kamelen en honden. In de natuur veel vogels en vlinders. En wat slaap inhalen kan natuurlijk ook.

Onderweg een bezoek aan een spookstad, Fatehpur Sikri. Deze stad is na de bouw vrij snel weer verlaten omdat er geen drinkwater was. Het was maar een kort bezoek vanwege de veranderde planning.

Daarna door naar de Taj Mahal. Mooi gebouw. Maar ook kindjes die zakkenrolden en veel mensen die ons lastig vielen.  En hitte. Mooie foto’s gemaakt en een tijdje in de schaduw mensen gekeken. Toen erg moe van de lange dag en alle drukte en naar het hotel en toe aan een douche.

Daar moest ik helaas wel lang op wachten. Ik kreeg namelijk een hotelkamer zonder water. Niets uit kraan of douche. Naar de receptie om dat te melden. Het water werd gemaakt, maar toen bleek dat het uit was met een reden, want het lekte in de badkamer. Toen kreeg ik een kamerwissel. Het werd helaas niet beter. De kraan zat los in die kamer, geen wc papier, de wc bleef lopen en… de deur van de kamer ging niet op slot. Hulp gevraagd en hij was op slot verzekerden ze mij.

Met een aantal naar buiten gegaan, rondje gelopen, pizza gegeten, nog even WiFi in de hotel lobby gebruikt, nog een keer aangegeven bij de receptie dat slot niet goed werkt, pasje werd bijgewerkt, terug naar boven… deur was dus toch niet op slot. Nogmaals geprobeerd maar als ik hem van binnen op slot deed, ging hij toch gewoon open vanaf buiten. Een haakje of grendel was er niet.

Dus weer naar receptie en nieuwe kamer gevraagd. Nummer drie. Dat duurde lang, te lang. Hier zeggen ze altijd “two minutes” als ze iets voor je gaan regelen. Maar dat zal een gezegde zijn, want het duurde zeker een half uur. Ik overwoog al om voor mijzelf een goed hotel te boeken in de buurt en gewoon daar heen te gaan.

Toen kwam de kamer. Helaas,  deze was niet veel beter dan de eerste twee. In de douche waren drie knoppen, waar er met moeite maar één van werkte. Aan / uit. Een koude douche dus. De deur vertrouwde ik niet meer en heb ik met stoelen gebarricadeerd en een dienblad op de deurkruk laten balanceren. Het kijkgaatje in de deur kon ook niet afgesloten, volgepropt met wc papier dus maar.

Toch maar even een korte koude douche. Het is hier dagelijks 30-35 graden en heel vochtig, het zweet loopt de hele dag van je lijf. Ik drink hier makkelijk 3.5 liter water en hoef dan maar 3x op een dag te plassen. De rest zweet ik uit hier. Toch die koude douche dus, en dan maar slapen. Inmiddels ben ik van 4 uur s ochtends tot 11 uur ’s avonds op en goed moe. Het is maar voor één nachtje hier, dan weer door naar de volgende. Een nacht waarin ik wel veel wakker werd en mij toch niet echt prettig voelde op de kamer.