Vrindavan

Na niet veel geslapen te hebben en het ontbijt overgeslagen te hebben, dat durfde ik niet meer na alle ervaringen met de kamers de avond er voor, gelukkig weer vertrokken uit het hotel. Eerst nog een stop in Agra voor een bezoek aan het rode fort.

Uitzicht op de taj mahal


Daarna door naar Vrindavan. Een stad met veel tempels, waarvan veel gewijd zijn aan de hindoeïstische god Krishna. Het is één van de belangrijkste goden van het hindoeïsme. Maar Vrindavan is ook een stad waar de armoede tot nu toe het meest opvalt.


Voor we de stad in gingen nog naar het hotel voor lunch. Ik heb Dahl met naan besteld en met een aantal mensen om mij heen wat gerechtjes uitgewisseld. Er was een verlovingsfeest in het hotel bezig. Mooie jurken, bloemenbogen, muziek, trommels en een hoop mensen. Leuk om wat van mee te krijgen. Daarna de stad in.Eerst met de tuk tuk naar de bazaar, van daar lopend naar de tempels. Onderweg veel lastig gevallen door straatverkopers, mensen die stempels op je wilde zetten en bedelende kinderen die echt opdringerig waren. Waar er in andere steden wel eens waren bij toeristische plekken werden we hier echt achtervolgd, aangeraakt en trokken ze aan je. Erg onprettig.

De tempels waren bijzonder. Ik weet niet of ik de gebouwen nou echt mooi vind, het is vooral heel kitsch-disco achtig. Maar de mensen in de tempels waren heel vriendelijk, de sfeer was er leuk en we hebben gezellig mee gedanst tijdens de dienst. Er was ook een museum met uitleg over het ontstaan. En binnen de tempel waren winkels, scholen, voedsel enz. De geloven zijn hier duidelijk een sociale zekerheidsvoorziening.Daarna weer over de bazaar gelopen, opdringerige mensen ontweken en naar een andere, nieuwere tempel dan de eerste, ook voor Krishna. Een flink terrein en tempel. Het voelde als een kruising van las Vegas en de Efteling. Ook daar weer veel mensen gesproken en selfies laten nemen. Waaronder met een bewaker die eerst mensen bij ons wegstuurde om vervolgens toen we buiten kwamen zelf een selfie met ons te vragen. Maar de mensen vroegen het erg beleefd en waren vriendelijk. Bij deze tempel zijn we gebleven tot alles verlicht was en toen een stuk gelopen door druk chaotisch verkeer en weer langs die opdringerige mensen en kinderen tot we weer in tuk tuks konden stappen.De kamer in dit hotel is prima, dus ik heb de avond verder rustig doorgebracht op mijn kamer om wat bij te komen van de drukte.

Ik vond dit geen prettige plek. In het hotel blijven was uiteindelijk de verstandige keuze want de mensen die er s avonds op uit waren gegaan hadden niet zulke prettige ervaringen gehad. Zo waren er drie in een tuk tuk die er vandoor ging toen er twee uitgestapt waren en de derde er nog in zat en wilde betalen. Hij werd gelukkig niet ver weg gereden, stopte bij een benzinepomp, werd omringd door mannen daar en moest geld afgeven. Daar bleef het gelukkig wel bij en de anderen konden bij hem komen en ze zijn er weer weggegaan. Maar ook in een bar waar een deel van de groep was, was de sfeer niet goed. Eén van de dames kreeg echt een paniekaanval en is uiteindelijk terug naar het hotel gedragen door de mannen. Ik was blij dat ik mijn gevoel gevolgd had en lekker in het hotel gebleven was. Gelukkig is iedereen veilig gebleven.