Delhi – Amsterdam

Bijna aan het einde van de reis dus weer met de bus terug naar Delhi. Geen hele lange rit dit keer, een uur of 3 in totaal. Halverwege een tussenstop voor toilet, koffie en snacks. Veel reisgenoten halen nog even wat slaap in tijdens de rit. Bijna in Delhi moeten de gordijntjes van de bus open blijven.

In Delhi nog een paar stops, was de bedoeling. Dat liep anders, maar zo gaat dat met reizen. Zo zou er nog een stop zijn bij de plaats waar Ghandi gecremeerd is. We hadden die plek willen bezoeken, maar het was gesloten vanwege veiligheidsredenen, morgen hebben de ministers er een bijeenkomst.

Daarna zouden we naar de India gate gaan maar ook die weg was afgesloten. Het is vlak bij de overheidsgebouwen en blijkbaar waren er belangrijke mensen op bezoek.  Veel leger en politie op straat daar. Toen maar langs een andere kant er langs gereden zodat er toch een foto gemaakt kon worden vanuit de bus.Daarna een dagkamer, weer in het eerste hotel. Dit was helaas een van de slechtste hotels. Als in koude douche,  veel kapot, kakkerlakken in het voedsel. Niemand dus heel blij, maar goed, het is voor een paar uurtjes. Uiteindelijk had één van de reisgenoten er nog wel een souvenir aan over gehouden, die vond bij het uitpakken van de koffer terug in Nederland een kakkerlak tussen de kleding. Mijn tas was gelukkig wel insect-vrij.

De middag was vrij te besteden. Een aantal mensen wilde naar de lotustempel, een aantal naar de bazaar.

Ik ben met twee anderen die het rustig aan wilden doen naar de nabijgelegen markt / winkelstraatjes gegaan. Gewoon in de buurt van het hotel. Lekker rondgekeken, wat souvenirs gekocht en wat snacks voor alternatief avondeten en onderweg. Toen weer naar het hotel. Niemand durft te eten in dit hotel. Ook hier sluit bij een aantal mensen de hoteldeur niet, ik heb de tassen van mijn overbuurmannen op mijn kamer staan terwijl zij er op uit zijn.  Mijn deur sluit dit keer wel, maar met een losse sleutel, het pasje doet het niet. Mijn kamer is redelijk behalve dat er een soort waterketel in de badkamer boven het toilet hangt die enorm lekt als ik water gebruik, kraan, wc of douche.  Na de koude douche die ik toch heb aangedurfd dus een natte wc bril en overstroomde badkamer. Maar het is zo warm en zweterig dat ik douchen wel even fijn vond. En de kamer ruikt alsof er iemand gerookt heeft.

De reis was zeker wel de moeite waard, ik ben blij dat ik dit gedaan heb. Maar het is nu ook wel fijn om weer naar huis te gaan. De streek waar ik geweest ben heb ik ook wel gezien nu. De hotels waren niet echt top en ik ben wel weer aan mijn eigen badkamer, eten, bedje en de stilte van ons dorp toe.

Om 1.10 uur vertrekt de vlucht van Delhi naar Munchen, dan een overstap voor het laatste stukje naar Amsterdam.

De chaos van het verkeer in Delhi een laatste keer door. Wat file, nog steeds wat wegen afgezet, maar ruim op tijd bij de luchthaven.

Om de luchthaven in te mogen was er al controle op de paspoorten en tickets, gelukkig hadden we bijna allemaal online kunnen inchecken en dus al een boardingpass in de email zitten. Degene die het niet hadden moesten goed zoeken naar papieren of mails waar in stond welke vlucht ze hadden. Gelukkig mocht iedereen de luchthaven op.

Daar was veel controle. Helaas had de reisorganisatie mijn naam niet helemaal goed op het ticket gezet, waar ze ook op de heenweg al lastig over deden. Maar gelukkig mocht ik toch door. Ze hadden mijn achternaam zonder spatie gedaan, dus zo fout was het ook niet. Bagage afgeleverd, geprinte boardingpasses gekregen en in de rij voor de paspoortcontrole. Stempel op je boardingpass. Daarna in de rij voor de security. Dat was een aardige beleving. Iemand van de groep had een extra douane check en werd helemaal doorgelicht van spullen en met vragen. Dat had ik gelukkig niet. Wel alles uit mijn handbagage moeten halen en fouilleren en scan in een hokje met gordijntjes, omdat er bij vrouwen niet gezien mag worden dat je gefoulleerd wordt. Inmiddels waren we dit al aardig gewend want bij veel toeristische attracties waren ook hele strenge veiligheidsregels. Daarna weer stempels op de boardingpass. Ook bij de gate weer controle of je al je stempels wel had, en toen pas het vliegtuig in. Gelukkig was iedereen was ruim op tijd in het vliegtuig. 

De vlucht ging prima, behalve dat het mis ging met mijn eten, ik vegetarisch ipv vegan kreeg. Het eerste (een broodje) had ik dat niet direct door. Dat heb ik dus opgegeten. Ik kreeg wel buikpijn, maar dacht dat het was van het rare ritme en rare eten de laatste dag. Maar bij de volgende maaltijd stond er yoghurt tussen, toen dus navraag gedaan en ik had vegetarisch gekregen. Helaas dus enorme buikpijn tijdens de vlucht en niet veel gegeten.

Genoeg tijd voor de overstap in München om bij te komen en voor toiletbezoek. De hele reis niet ziek geweest, en dan toch op het laatst door de zuivel in de vliegtuigmaaltijd. Net jammer!

De korte vlucht naar Amsterdam ging prima, nog even een dutje gedaan en we waren er al. De bagage was er verrassend snel. Afscheid van iedereen genomen en door naar huis. 

Bij Schiphol stonden Gijs en Namu mij op te wachten. Geen trein naar huis dus, maar in de auto kunnen stappen.