Jaipur

Een lange busreis naar Jaipur. Rond 10 uur vertrokken en rond 6 uur in het hotel. Genoeg te zien tijdens de rit, het verkeer is een avontuur op zich. Het ontbijt was niet top vanochtend (kakkerlakken tussen het eten), de meesten hadden het ontbijt dus volledig overgeslagen. Dus op verzoek maakte de bus een tussenstop bij een McDonalds, voor koffie en ontbijt.

We hadden wel wat file, maar het is een leuke groep dus genoeg te kletsen, iedereen heeft genoeg leuke reisverhalen te vertellen. Ondertussen kwamen er heel wat bijzondere taferelen, voertuigen en mensen voorbij.  En veel dieren zoals koeien, honden, paard en wagens, ezels en wagens, kamelen, varkens en geiten langs de weg, maar zeker ook op de weg. 


Voor de lunch nog een tussenstop gemaakt bij een restaurant, ik heb chana massala besteld, een kikkererwten curry. Het was erg lekker, wel veel te grote porties. Eigenlijk kun je er met 2 personen prima van eten. Je krijgt een vrij diep schaaltje voor jezelf, en dan brood en/of rijst er bij. Een maaltijd incl. Drinken in de hotels/luxere restaurants kost ongeveer 10 euro.


Daarna weer verder doorgereden naar Jaipur. Ongeveer 20 minuten voor we er waren moest iemand heel nodig plassen dus werd er in de stad nog een stop gemaakt bij een openbaar toilet. Gelukkig hoefde ik niet, dit kwam niet echt in de buurt van enige hygiëne. Jaipur is een minder schone stad. Er ligt meer afval op straat, en er lopen ratten. Later kwamen we er achter dat dat was omdat ze in het weekend geen afval ophalen. Op doordeweekse dagen is het gelukkig schoner in de stad.

Hotel in Jaipur


Bij het hotel aangekomen de spullen op de kamers gezet en nog met een aantal de stad ingegaan. We zijn over een te lokaal foodmarktje gelopen waar we het eten niet aandurfden en toen een hele grote supermarkt in. Daar hebben we snacks gekocht zoals chips met rare smaken en koekjes met rare smaken. Voor ons dan, want voor hier is het heel gewoon. En voor het bekende en veilige toch ook maar een flink pak oreos. Er zijn er nog een aantal die niet kunnen pinnen en geen lokaal geld hebben, dus bij een bank nog een poging gedaan, maar ook dat lukte niet. De pinautomaten die het wel doen geven vrij weinig geld per keer, je betaald dan net zo veel kosten als dat je er geld uit krijgt of zijn leeg nadat één of twee personen van de groep gepind hebben. Er zijn er ook een paar niet zo goed voorbereid, zo was er één zijn pas vergeten op werelddekking te zetten en reizen er een aantal mensen zonder creditcard. Bankpassen worden door veel banken niet geaccepteerd /niet herkend. Dan heb je dus moeite om aan geld te komen. Gelukkig had ik al geld in Nederland geregeld. Ik had gerekend op zo’n 30 euro per dag. Uiteindelijk was dat ruim voldoende. De rekeningen worden nu meestal door de personen die het wel kunnen betaald en met tikkies voldaan, lekker Nederlands.

Daarna met de groep gegeten en drankjes gedaan in de rooftopbar van het hotel. Ik had niet veel trek na de uitgebreide lunch dus heb met een ander uit de groep een kleine pizza margarita gedeeld, de tomatensaus was wel flink pittig. Maar de pizza was lekker. Wel veel insecten hier, je moest oppassen dat je geen wantsen in je eten belandden. Ook werden veel mensen lastiggevallen door muggen. Dat viel bij mij gelukkig mee, ik had naast anti-muggenspray ook een lange broek en vest met lange mouwen aangedaan voor het avondeten. Wel warm, maar geen insectenbeten.


Het hotel is gelukkig beter dan het vorige, ik heb nu in ieder geval een warme douche. Ik krijg alleen het lampje boven het bed niet uit, dus het wordt slapen met een lampje aan. De airco maakt ook ontzettend veel lawaai. Gelukkig is er ook een ventilator, dus doe ik die vannacht aan. Hopelijk houd die de muggen ook weg. Er zijn ook tientallen schakelaars in de hotelkamers hier, het is niet makkelijk uit te vinden welke knop wat doet. Een van de andere groepsleden kreeg ook een lamp niet uit, een felle, en had de receptie gebeld. Toen kwam iemand vanaf het hotel de lamp afplakken met post-its.

In Jaipur verder het Hawa mahal, paleis der winden bekeken. Een gebouw vol ramen met schermpjes waar vroeger de haremvrouwen van de Maharadja zaten, door de ramen konden zij naar het dagelijks leven kijken zonder zelf gezien te worden. 

Paleis der winden

Ook hebben we het amberfort bezocht. Met jeeps de berg op, een fort, oude stadsmuren op de bergen er om heen, tuinen, kamers, zalen en ontvangst ruimten en de vertrekken en binnenplaats van de vrouwen. Wel toeristisch, veel opdringerige verkopers bij de ingang en altijd wel iemand die ongevraagd je gids wil zijn als je zelf ergens loopt, tegen betaling natuurlijk. Maar mooi bouwwerk, heerlijk koel in de kamers ondanks de hitte buiten en leuke, goed over nagedachte ontwerpen van de gebouwen.

Met jeep naar Amberfort

Verder het Jantar Mantar observatorium bezocht, grote bouwwerken van vroeger om de tijd te lezen (zelfs snachts) en de stand van de zon, maan en sterrenbeelden te bepalen. Horoscopen zijn belangrijk in india en ook overdag kon men dus zien wat de stand van de sterrenbeelden was met deze bouwwerken, bijvoorbeeld op het moment van de geboorte van een kind.

Het stadspaleis bezocht met een tentoonstelling van kledingstukken van vroeger zoals een 150 kg wegende gouden mantel (erg comfortabel). Veel mooie zalen, gebouwen en poorten gezien. Er waren bijvoorbeeld mooie poorten met pauwen. Maar het was op dat moment ook erg warm, dus veel in de schaduw gelopen en gezeten.

Ook nog een winkelmoment voor juwelen, kleding, tapijten en beelden waar ik niet echt interesse in had, maar ze hadden er airco, een schoon en normaal toilet en gratis drinken, dus het wachten op de rest was zo erg niet.

Tot slot nog naar een hindoeïstische tempel geweest om een ceremonie bij te wonen. Dat was op zich erg interessant en bijzonder. Maar naast ons was er nog een groep Spaanse toeristen, van hun groep werd een man niet goed tijdens de ceremonie.