Delhi

Een korte nacht. Laat in het hotel, dat nou niet echt super is, en ik was vroeg wakker van de omgevingsgeluiden. Ik was als eerste van de groep bij het ontbijt. Het is weer even wennen, zoals vaker op vakantie. Want hoewel er van het houdbare internationale brood lag dat je overal ter wereld wel hebt, wat erg zoet is, waar ik nier zo fan van ben, was het verder rijst, curry, kleine lokale broodjes, sandwiches, eieren en fruit. Ook was er water, koffie en fruitsap. Ik had wat van de broodjes en fruit opgeschept, een beetje rustig beginnen, dacht ik en kreeg toen aan tafel nog een dip erbij geserveerd, blijkbaar moest ik toch echt dippen met mijn brood, zoals dat hier gebruikelijk is. Het was wel een lekkere dip. Al vrij snel kwamen er ook anderen van de groep ontbijten.

Na het ontbijt was het verzamelen in de lobby waar de gids was. Op de planning zouden we de ochtend vrij zijn, maar toen we van het vliegveld gehaald werden kregen we te horen dat we toch al om 9 uur in de lobby moesten zijn. Niet echt tijd om uit te rusten dus. De gids is een Indische man die een tijd in Nederland gewoond heeft. En daardoor de taal spreekt. Na wat uitleg gingen we op pad.

De rit ging eerst naar de Jama Masjid Moskee in Old Delhi. Het hotel is in New Delhi en je merkt het verschil goed tussen het oude en nieuwe deel. Onderweg kregen we wat uitleg over Delhi en de gebouwen. Zo kwamen we onder andere langs het rode fort (Lal Qila).
We stapten uit bij de moskee en moesten bij de poort de schoenen uit doen. De dames kregen een soort vest aan, de mannen met te korte broeken een doek om hun middel geknoopt. We kregen uitleg over het gebouw en de gebruiken, en mochten eigenlijk niet naar binnen in het gebouw, wel op de binnenplaats. Het was op dat moment gesloten voor toeristen.

Na wat rondgelopen te hebben op het plein en vele foto’s van groepsleden met de lokale mensen verder te zijn (vooral de vrouwen met blond haar zijn veel de klos) mochten we toch een deel van het gebouw in. Ik heb mij voorgenomen deze vakantie een selfie-limiet van 2 per dag aan te gaan houden, omdat ik niet alle tijd daar aan wil besteden en ook gewoon dingen wil zien. Sommige andere groepsleden hebben er meer moeite mee om nee te zeggen.

Vervolgens hebben we een tocht per fietsriksja gemaakt door de straatjes en bazaar van old delhi. Een hele beleving, complete chaos, maar zoveel te zien. En te horen, want ze toeteren en roepen heel wat af in de chaos van het verkeer.
De geuren hier kunnen behoorlijk overweldigend zijn, soms negatief, maar zeker ook positief. Zoals bijvoorbeeld wierrook of voedsel. Ik denk dat van alle indrukken ik aan de geuren hier nog het meest moet wennen.

fietsriksja door de bazaar van Old Delhi


De stad is wel schoner dan ik had verwacht, maar er is ook veel campagne tegen single use plastic hier en er is door de overheid personeel ingezet om op te ruimen in de stad. Toen we het vliegtuig verlieten op de heenweg naar Delhi werd er ook omgeroepen dat er geen single-use plastic meegenomen mocht worden het land in.

Na de fietstocht gingen we door naar een Sikh tempel. Daar mochten we in het gebedshuis kijken en in de keuken. Ze bieden vele mensen dagelijks gratis maaltijden aan, iedereen mag er komen eten. Het gebedshuis was een bijzondere ervaring, ze lezen teksten uit hun heilige boek voor op muziek. Binnen mochten geen foto’s gemaakt worden. Er hingen tv’s met de Engelse vertaling van wat er gezegd/gezongen werd. Een rijk versierde tempel met goud, mooie plafonds en veel oranje. Ook wij droegen een oranje doek op het hoofd tijdens het bezoek. Een van de groepsleden werd alleen bijna de tempel uitgezet omdat ze danste op de muziek. Dat was niet de bedoeling.

Daarna lunch gegeten in een restaurant. We zaten met 6 aan een tafel en besloten 3 curry’s te bestellen met naanbrood en rijst en dat te delen zodat we van alles wat konden proeven. Het werden een vegetarische paneer lababdar, vegetarische khada massala en chicken tikka butter massala. De meesten namen er ook nog een lassi sweet mango bij, een soort smoothie. Omdat daar melk of yoghurt in zit, heb ik dat overgeslagen.

Na de lunch kregen we de keuze terug naar hotel of naar de Qutab Minar. Het werd de toren, hoewel het achteraf niet handig was want het ging toen we er waren enorm hard regenen. Na een behoorlijke tijd geschuild te hebben toch eventjes kunnen rondlopen voor er weer een bui viel. Het is einde regenseizoen, dus buien zijn niet ongewoon. Als het goed is is het alleen dit weekend nog regenachtig. En het voordeel is dat er veel groen is in deze tijd.
Rond de toren waren ruïnes van de oudste moskee van India te bekijken, de toren is er onderdeel van. En eekhoorns en papegaaien. Een aap had ik eerder al gezien tijdens de fietstocht.
Inmiddels wel moe en aardig natgeregend weer in de bus naar het hotel. Daar lekker rust gepakt en op tijd gaan slapen.