Rijden in het donker

Later in de middag zijn we weer naar het stadje Turrialba gegaan. Het was nog lastig om een parkeerplek te vinden, bijna alles was vergunning parkeren of in een straat waar we het niet helemaal op hadden.

Uiteindelijk vonden we een plekje vlak bij een restaurant dat er leuk uit zag. In welk Nederlands restaurant heb je nou kerst tafelkleedjes, een star wars film op tv, disco-kerstmuziek, glitterbloemen decoraties en gekleurde knipperende kerstverlichting?

Het eten was prima, Evelien heeft red snapper met frietjes en groenten op en Gijs heeft kip met champignons en friet gegeten. We waren blij dat we een keer geen rijst op ons bord hadden. Veel Tico’s eten rijst met bonen voor ontbijt, lunch en avondeten. De meeste gerechten in de restaurants zijn ook met rijst. Ook als je tortilla’s of taco’s besteld (die hier zacht zijn) zit er rijst bij. Grappig is ook dat friet hier als groenten wordt gezien en vaak dus ipv groenten of salade bij een rijstgerecht gekozen kan worden. Er zijn in restaurants wel veel variaties te bestellen, rijst met kip, rund of vis en dan keuze uit verschillende sauzen of kruiden en keuze uit een bijgerecht zoals sla, groenten of friet.

Het uit eten gaan is anders dan thuis. We bestellen al geen voorgerecht meer omdat de hoofdgerechten over het algemeen echt flinke borden eten zijn. Ook krijg je je hoofdgerecht direct na je voorgerecht, soms heb je je voorgerecht nog niet op of ze zetten het al op tafel. Als je bij het bestellen drankjes besteld dan krijg je die pas als je eten komt, dus niet direct. Wat wel heel netjes is, is dat je standaard een glas water bij je eten krijgt.

Vandaag hebben we toch de gok gewaagd om weer eens iets anders te doen: een toetje bestellen. We hadden overlegd dat we een fruitsalade en appeltaart zouden bestellen en dan zouden delen. Ze vroeg vanalles wat wij niet snapten dus de menukaart erbij en aanwijzen. Bleek dat de vraag was of we er ijs bij wilden. Nee, daar kan Evelien niet tegen. Toen onze toetjes kwamen zat er op de fruitsalade toch een enorme bol ijs. Die heeft Gijs maar opgegeten. De appeltaart was erg lekker maar meer een soort strudel achtig. Tussen het fruit zaten een soort jam-blokjes. Het blijft elke keer een verrassing wat je op je bord krijgt maar gelukkig heeft alles tot nu toe prima gesmaakt!

Het was de eerste keer dat we in het donker zijn gaan rijden. Rond 5 uur wordt het hier donker en dat gaat echt heel snel. Rijden in het donker wordt afgeraden omdat de wegen hier niet overal even goed zijn. De wegen zijn slecht of niet verlicht. Ook hebben niet alle Tico’s de lichten van hun auto aan.

We hadden het stuk eerder die dag al een keer gereden en hoewel er een aantal potholes (grote gaten) en een haarspeldbocht op de route zaten durfden we het wel aan. Natuurlijk ging het ook nog flink regenen. Gelukkig is het rijden wel goed gegaan. We hebben geen dieren aangereden en zijn niet vast komen te zitten in een pothole of modderige berm. Nu zijn we weer in het hotel.