San Pedro de Atacama

Gisteravond waren we moe en laat aangekomen in San Pedro de Atacama, Chili. Vanochtend konden we de omgeving bij daglicht zien.

Het hotel is inclusief ontbijt. Het is een klein hotelletje, een stuk of 10 kamers maar. Het vrouwtje dat het runt woont er ook. Zij lijkt alles te doen, van schoonmaak tot receptie. Zij was dus ook degene die ons ontbijt verzorgde vanochtend.

Het was vrij uitgebreid, een soort platte ronde broodjes, pannenkoeken, yoghurt, muesli, eieren, ham, kaas en jam. Genoeg keuze. En koffie, thee en vruchtensap (fruit met water of melk uit de blender, dat drinken ze veel in Zuid-Amerika). Goed te doen dus, het ontbijt, ook voor Evelien.

Daarna hebben we een rondje gelopen door de stad. Nog vroeg, alles was nog zo een beetje gesloten. Maar de temperatuur was nog fijn en zo konden we rustig rondkijken en foto’s maken. Ook zijn we langs het kantoortje gegaan van het bedrijf waar we de transfer en een aantal excursies geregeld hebben. De sfeer in het stadje is nog het best te omschijven als de sfeer bij de wildwaterbaan, de piranha, in de Efteling.

Heel aparte sfeer, stenen en lemen huisjes in lichte kleuren met weinig ramen, veel muziek, relaxte sfeer, flink warm (30 graden), daardoor ook een rustig tempo. Ook hier veel honden op straat. Ze lijken wel gewoon bij winkels, restaurants en mensen te horen. Het is in Chili zomervakantie, het merendeel van de toeristen lijken mensen uit eigen land te zijn.

We hebben water en tandpasta gekocht in één van de kleine supermarktjes, als je lang op reis gaat raken dat soort producten op voor de vakantie voorbij is. Ook dat was een apart systeem, we moesten bij een balie waar de tandpasta in lag er om vragen, kregen de tandpasta mee met een handgeschreven klein briefje met de prijs er op en moesten het vervolgens bij de kassa afrekenen.

Rond de middag zaten het we lekker niets te doen in de schaduw van de bomen op het centrale plein, het plaza de armas. Rond het plein zijn een kathedraal, wat restaurantjes en souvenirwinkels. Op het plein staan kraampjes en spelen muzikanten.

Daarna zijn we een hapje gaan eten in een sandwich bar en hebben we nog wat koekjes gekocht om de komende dagen mee te nemen op de excursies.

Rond 3 uur smiddags werd het wel echt te warm en zijn we terug naar het hotel gegaan om uit te rusten. We zitten ongeveer op 2400 meter boven zee niveau, dat zijn we ook niet helemaal gewend, en dan de warmte er bij. Evelien heeft er niet zo veel last van, Gijs wel een beetje.

Vanavond hadden we een sterrenkijk tour geboekt. Het is helaas wel volle maan, dus geen optimaal zicht omdat er te veel maanlicht is. Maar dat is deze hele week, dus we hebben besloten ondanks dat, toch de tour te boeken.

Helaas werd de tour gecanceld en krijgen we ons geld terug. In een plek waar nooit veel bewolking is, het regent hier ook bijna niet, is het natuurlijk precies vanavond super bewolkt! Hebben wij natuurlijk net weer…