El Tope Nacional

Hoewel het kerst was en we gelezen hadden dat de winkels dicht zouden zijn, bleek dat in San José niet helemaal waar te zijn. Veel winkels waren gewoon open op eerste kerstdag We hebben ’s middags door de stad gewandeld en ’s avonds bij de mcdonalds gegeten. We waren niet de enige, het zat daar gewoon vol.

Gisteren zijn we weer de stad in geweest. Het was vanaf 12 uur Tope Nacional. Een optocht met paarden. Onderdeel van de nationale dag van de ruiter, het grootste paardenevenement in Costa Rica. Er rijden dan ongeveer 5000 ruiters mee en er komen meer dan een miljoen toeschouwers op af. Deze vind plaats op de Avenida secunda, laat dat nou precies de straat zijn waar ook ons hotel zit.

’s ochtends was de stad in voorbereiding van alle drukte. Veel politie op straat. Geen dranghekken hier zoals ze bij ons zouden doen maar olievaten met touwen er tussen. Eigenlijk werkte dat ook gewoon prima.

We werden ’s ochtends al door het hotel gewaarschuwd dat de Tico’s veel drinken bij dit evenement en dan vervelend worden. Gelukkig hebben wij daar niet veel van gemerkt, het is niet anders dan een bevrijdingsfestival in Nederland.

De parade begon natuurlijk wat later, hoe kan het ook anders hier in Costa Rica. Het begon met twee politieauto’s van de gemeentepolitie met zwaailampen en sirenes en daar achter de bereden gemeentepolitie. Daarna kwam er een eindeloze stroom ruiters van grote ranches, gesponsorde merken ( 12 dames van de pilsen kalender, toyota met paardentrailers, radiozenders met muziek enz), auto’s en paarden met zangers en zangeressen en cowboys die hun kunsten lieten zien. Miss Costa Rica en de burgemeester kwamen ook voorbij. Ook de rijkspolitie kwam voorbij met auto’s met sirenes en een aantal rijen bereden politie. Terwijl we er stonden kwamen er vele straatverkopers voorbij. Zij verkochten cowboyhoeden, krukjes om op te zitten, snoep en water. De meeste Tico’s (en Amerikanen) gingen naar dit evenement in hun ruitjesblouse, blauwe spijkerbroek en cowboylaarzen. Met gekochte cowboyhoed natuurlijk.

Om half 4 hadden wij het wel een beetje gehad en werden onze benen moe . We zijn eerst even langs de supermarkt gegaan, waar ze het bier en de rum niet aangesleept kregen en in grote bakken ijs voor in de winkel hadden staan. Daarna zijn we terug naar onze kamer gegaan en hebben vanuit het raam naar de mensen en parade gekeken. Het leek eindeloos door te gaan, rond 5 uur was de parade pas ten einde.

In de stad bleef het lang rumoerig, zo stond er onder ons raam een groep straatmuzikanten te zingen. Wij hebben gegeten in het restaurant van het hotel.