Thuis

Na het ontbijt en de taxirit stonden we vrij vroeg op het vliegveld, rond half 9. Ook wel fijn want het was nog rustig.

We hebben netjes de vertrekbelasting betaald en toen bij de balie van Copa airlines gevraagd of we al konden inchecken. Dat was mogelijk. Alleen de tassen konden nog niet op de band maar we mochten ze wel al inchecken en dan zouden ze ze achter de balie laten staan tot het wel kon. Aangezien we toch richting huis gingen, hebben we de gok maar genomen en van dat aanbod gebruik gemaakt. We moesten een formulier invullen en kregen onze tickets. Ze hadden nog geen idee van welke gate het vliegtuig zou vertrekken, dat wisselt daar blijkbaar vaak, dus we kregen het advies op de borden te kijken.

We waren snel de douane door, niemand werd er uit gehaald voor extra controle of fouilleren. Je tas moest in een bakje door de scan en zelf moest je door een metaaldetector poortje. Eigenlijk kon iedereen zo doorlopen. Dat was op Schiphol wel anders.

Onze laatste colonnes hebben we opgemaakt aan wat souvenirs en daarna hebben we een restaurantje gezocht om een kop koffie te drinken.

Toen het lunchtijd was hebben we uitgebreid geluncht, lekkere koffie, broodjes en een muffin als toetje. Expres opgelet of je met je creditcard kon betalen. Toen we moesten betalen kwamen we tot de conclusie dat we dat niet konden, beide creditcards werden geweigerd om onduidelijke reden en genoeg colonnes of dollars hadden we niet, die hadden we net opgemaakt aan souvenirs. Met je gewone bankpas betalen kan hier ook niet. Er was een geldautomaat naast het restaurant dus daar maar naar toe. Gijs probeerde te pinnen maar hier werkte zijn pas weer niet (in San José kon hij wel pinnen bij één automaat dus zijn pas is niet kapot). Gelukkig kon Evelien wel pinnen en hoefden we niet af te wassen.

In Panama was het 33 graden. Gelukkig is het op het vliegveld wel iets koeler. Het was wel een raar systeem daar. We moesten eerst in de rij voor een balie waar ze vroegen waar we vandaan kwamen en heengingen, toen kregen we een krul op ons ticket. Daarna moesten we opnieuw in de rij, dit keer in voor controle. Tassen weer door de scan en wij weer door de metaaldetector. Het stelt echt niets voor. Daarna voor een derde keer in de rij voor het boarden.

Het vliegtuig naar Amsterdam was niet helemaal vol. Naast Evelien zat een kindje van 3 of 4 jaar en haar moeder. Eerst waren zij van plan als we in de lucht waren te gaan verzitten naar een andere plek en dat mocht omdat het vliegtuig niet vol was, maar helaas viel het kind in slaap bij het opstijgen.  Toen de moeder haar wakker wilde maken zette ze het op een krijsen. Toen ze eenmaal wakker was had iemand anders die stoelruimte al ingenomen. Niet alleen jammer omdat we anders extra stoelruimte hadden gehad om te kunnen slapen, maar het bleken ook niet al te fijne buren te zijn. Het was voor Evelien geen fijne reis. Het kind schopte haar, ze kotste over de stoel en scheet 2x een pamper vol, die de moeder dan ook nog op de stoel naast Evelien ging verschonen.  Gelukkig gingen de uren toch voorbij.

Na 9.5 uur kwamen we aan op schiphol, om 10.51 uur. Mooi op tijd dus. Het was nog even wachten bij de bagageband, zouden onze tassen nog in San Jose bij de balie staan? Maar gelukkig kwamen ze er toch aan. Eva stond al te wachten op ons. Na even wat gegeten te hebben en Eva haar souvenir gegeven te hebben, zijn we in de auto naar huis gestapt.

Thuis hebben we de tassen uitgepakt en de wasmachine aan het werk gezet. Ook is het heerlijk weer onder je eigen douche te staan. Zelfs de handdoek met kattenharen nemen we voor lief. Straks halen we de katten en konijnen op en morgen de honden. Voor oud en nieuw is ons huis dus weer helemaal een thuis.