Denemarken

Zomer 2018, tijd voor een leuke kampeerreis! Het jaar er voor hadden we ons huis flink verbouwd en zijn we niet op vakantie geweest. In 2018 begon het toch weer te kriebelen. Deze zomer hadden we helaas niet zo lang vakantie, maar 10 dagen, 9 nachten. De bestemming moest dus niet te ver van huis liggen, en de hond moest mee. Zo kwamen wij uit bij kamperen. Maar ja, kamperen was voor ons alweer een jaar of 8 geleden, de tent hadden we al niet meer. Wat dan? Nou, een daktent huren!

We hadden ze al een paar keer voorbij zien komen, daktenten. Ze zijn er in heel wat vormen en maten. Op de vakantiebeurs begin 2018 hebben we even wat modellen getest, om te kijken of Gijs met zijn 1 meter 96 wel in zo een tent zou passen. Niet in alle modellen ging dat, maar we vonden een model waar het prima in ging. Kopen vonden we een beetje overdreven, aangezien we geen idee hadden of het echt prettig zou zijn of niet, dus we besloten een daktent te huren bij opjeautoslapen.nl

Onze hond, Qila, kon gezellig mee reizen in haar vertrouwde hondenkenneltje in de auto. En we hadden een hardshell daktent gehuurd voor bovenop de bus. Kampeerspullen zoals een kooksetje hadden we nog wel bewaard van eerdere kampeeravonturen, en hadden we in 2017 zelfs nog gebruikt om op te koken tijdens de verbouwing van ons huis.

Vooraf hadden we een beetje globaal een route bekeken die leuk leek en haalbaar was. We waren net na het hoogseizoen in Denemarken zelf, daar was iedereen dus net weer naar school en aan het werk. Het was vrij rustig op de meeste campings en een plekje vinden was dus zeker ook geen probleem. Het reizen met een daktent is goed bevallen! Je bent veel flexibeler om van plekje te wisselen, de tent is zo opgezet en ook weer ingeklapt. Slapen was ook geen probleem, alleen een enkele keer merkte je het wel goed als het geen vlakke plek was waar de bus stond, dan was je bed scheef.

Heenreis & Kollund

De eerste dag zijn wij via Weesp, om de daktent op te halen, via de afsluitdijk (wanneer kom je daar nou, als je in Zeeland woont?!) en Duitsland naar Denemarken gereden. Best een flinke rit, daarom net over de grens in Denemarken een Camping gezocht in Kollund. Echt een beetje een doorreiscamping, maar aangezien wij er zelf ook niet meer dan één nachtje zouden verblijven helemaal prima. Een mooie camping vlak bij het water, waar we lekker met Qila gewandeld hebben. Aan de overkant kon je Duitsland zien. Het voelde voor ons nog wel behoorlijk als thuis, net of je wandelt aan het Veerse Meer. Qila dacht er ook zo over, die voelde zich er direct prima thuis.

Silkeborg

De tweede dag zijn we doorgereden naar Silkeborg. Onderweg nog een tussenstop gemaakt bij de vikingstenen in Jelling. Daarna doorgereden naar Silkeborg.
Daar vonden we een plekje op Camping Skyttehuset. Echt een supermooie omgeving. Een mooie camping, met een prachtig plekje. Alleen hadden wij de pech dat we daar alleen maar regen hadden. We hebben er 2 nachten geslapen, maar in die drie dagen misschien maar 2 uurtjes droog weer gehad. Aangezien wij geen voortent bij de bus hadden, merkten we dat dat toch niet ideaal was, en dat je dat snel beu raakt.

We hebben in de omgeving van Silkeborg wel veel gewandeld, waaronder naar de Himmelbjergt. Mooi uitzicht, prachtig gebied.


Skagen

Nadat het na 2 nachtjes slapen nog steeds niet droog was, besloten we verder te reizen, richting de zon. Volgens het weerbericht zou het aan de kust wel mooi weer zijn, in het binnenland niet. Tijd voor een roadtrip dus om eens te kijken waar de zon schijnt. En dat was bij Mols Bjerg. Daar zijn we gestopt voor een picknick en een wandeling.

Daarna zijn we toch nog wat verder doorgereden. Helemaal naar het meest noordelijke puntje van Denemarken zelfs, Skagen. Het kwam een beetje op ons over als het “Renesse” van Denemarken, maar we waren er in het laagseizoen, en dat maakte dat het goed te doen was. We mochten zelf een plekje zoeken op de camping. We stonden op camping Grenen. Best een flinke camping, maar omdat het zo rustig was en we zelf mochten kiezen, konden wij een mooi, rustig plekje zoeken voor onze bus.

De camping lag aan het strand, even de duinen over en je liep aan zee. En de zon scheen! De camping was ook nog eens van alle gemakken voorzien, lekkere warme douches om op te warmen, en het zonnetje om alle natte spullen te drogen.

Wie wil er nou niet wakker worden met dit uitzicht?

Ook in Skagen hebben wij veel gewandeld. Over het strand, naar de vuurtorens, naar het stadje Skagen zelf. En naar het noordelijkste puntje waar twee zeeën, het kattegat en het skagerak samen komen, tegen elkaar opbotsen.

Hanstholm

Na een paar nachtjes in Skagen werd het toch tijd om door te reizen, om aan de terugreis te beginnen. We kozen weer voor een roadtrip, de toeristische route langs de kust. Onderweg hebben we een paar tussenstops gemaakt, mooie plekjes gezocht voor ontbijt en voor lunch. Daarna zijn we naar Nationaal Park Thy gereden, waar we een flinke wandeling gemaakt hebben.

Daarna zijn we op zoek gegaan naar een camping. Dat werd uiteindelijk een camping in Hanstholm. Ook daar mochten wij weer een eigen plekje kiezen. Wij kozen voor een plekje op het veld waar je de zee kon zien. De camping was op een hoge duin boven de zee.

Esbjerg

Als laatste stop zijn we op een camping in Esbjerg beland. Eerst zijn we het stadje zelf nog even in geweest, en daarna hebben we een camping net buiten de stad gezocht. Ook deze camping zat dicht bij de natuur, met wandelpaden vanaf de camping langs een heuvelgebiedje en je kon ook prima langs de zee lopen.
De tweede dag hebben we een tripje naar het waddeneiland Fano gemaakt. Het voelde ouderwets om met je auto op een veerboot naar de overkant te gaan, hoewel het een aanzienlijk kleiner veerbootje was dan de boot van Vlissingen naar Breskens vroeger. Daarna zijn we weer aan de terugreis naar huis begonnen.