Antarctica dag 1

De zuidpool. Het eerste dat Evelien deed toen ze wakker werd was de gordijnen openen, en het was duidelijk, we zijn op de zuidpool!

Vanochtend vaarden we bij de south Shetland Islands, bij het eiland King George, daar zijn we een baai in gevaren met prachtig zicht op gletsjers, bergen, de onderzoekstations daar, de pinguïns (ezelspinguins en adelie pinguins) en een bultrug vlak bij de boot. Adembenemend mooie omgeving.

Precies toen we er waren brak er ook nog een stuk van één van de gletsjers af en viel in zee.

Daarna staken we de Bransfield straat over. Helaas werd de weg daar versperd door veel ijs (brash ice), we konden niet dicht bij het land komen. Het gaf wel mooi uitzicht op een aantal ’tabular icebergs’, hoge hoekige plateaus van ijs. Er waren pinguins op het losse ijs, op de ‘bergy bits’ en bij de boot in het water en er waren verschillende keren bultruggen bij de boot.

Evelien voelt zich gelukkig alweer een stuk fitter. Gijs ook wel wat, maar die is wel nog steeds ziek. Hij is dus niet veel buiten geweest, maar veel in de hut. Evelien is wel veel buiten geweest. Het is wel flink koud inmiddels.

‘S middags vaarden we nog tussen twee ijsbergen door, toen bleken er op beide ijsbergen pinguins te zitten. Bij de ene ijsberg was dat niet zo vreemd, die was niet overal heel hoog. Bij de andere ijsberg was het wel heel bijzonder! De ijsberg was vrij groot en hoog, hoger dan het schip. De kanten waren enorm stijl. Niemand had enig idee hoe de pinguïns daar op gekomen waren, maar er zaten er echt heel wat op!

Later in de middag kwamen we nog een enorme, echt gigantische ijsberg tegen, een stuk van het deel dat eerder dit jaar van Antarctica afbrak. Het was een ijsberg van ongeveer 2.5 km. Ontzettend mooi, groot, imposant en bijzonder om dicht langs te varen. Ook toen we hier vaarden weer pinguins en bultruggen gezien.

Daarna zijn er een hapje gaan eten in het buffet restaurant. Omdat Gijs zich wat beter voelde zijn we daarna nog in het theater gaan zitten voor de (vroege) show. Die was echt verrassend leuk! Het was een 50-60’s rock and roll show van de band Runaround Kids. Erg leuk, veel humor en aanstekelijke muziek, hoewel er ook iemand was die het voor elkaar kreeg in slaap te vallen tijdens de show en zelfs toen het klaar was niet wakker werd.

We gaan vroeg slapen vanavond, vanaf ongeveer 5 uur morgenochtend varen we weer in gebied waar veel te zien is. De wekker gaat morgen dus net zo vroeg als thuis normaal het geval is.