Antarctica dag 2

De wekker ging vroeg vandaag, want we zouden rond 5 uur al op mooie plekken varen, door Crocker Passage. Helaas zagen we vooral mist.

Na een rondje over het dek zijn we maar in het buffet restaurant gaan zitten met een kop thee. Een uur of twee later vaarden we Charlotte bay in.

Dat was echt een prachtige baai. Hoge bergen, enorme gletsjers en bultruggen. Zoveel bultruggen. Ik denk dat we er zonder te overdrijven minstens 50 hebben gezien in de baai. Er was veel voedsel in de baai en ze waren in kleine groepjes van 2-5 walvissen aan het voeden.

Het was vrij bijzonder dat we ze zagen “bubble feeden”. Dat is een jachttechniek waarbij ze de hoeveelheid krill die ze eten geconcentreerder bij elkaar jagen met bubbels, waardoor het efficienter eten is voor de bultruggen. Heel bijzonder om te zien hoe ze een kring van bubbels maakten onder water, en dan omhoog kwamen om het kril te eten. Het waren er zo veel, overal om de boot heen. Zo dichtbij dat je de geluiden die ze maken zelfs kon horen.

Vanmiddag vaarden we in Wilhelmina baai en langs Brabant eiland. Ook daar weer meerdere bultruggen gezien, Stormband Pinguins, Ezelspinguins en een krabbeneter (zeehond). Ook daar weer prachtige rotsen en bergen om ons heen, bedekt met sneeuw.

Eind van de middag vaarden we bij Cuverville Island, waar een flinke kolonie Ezelspinguins nestelt. Ook zaten er veel vogels. Ook daar weer een prachtige omgeving tussen de bergen, ijsschotsen en gletsjers.

Gijs was vandaag voor het eerst weer een stuk fitter en is ook veel buiten geweest.