Port Stanley, Falkland eilanden

Vandaag zijn we in Port Stanley, op de Falkland eilanden. Ons schip kan hier niet aanmeren aan de kade, dit is dus de eerste keer dat we met tenders aan land moeten.

Tenders zijn een soort kleine bootjes die heen en weer varen tussen het schip en de kade.

Na een flink slechte nacht waarin vooral Evelien goed ziek was, en Gijs daardoor ook niet veel heeft kunnen slapen, en het maar de vraag was of het zou lukken, werden we vroeg wakker van het bericht van de kapitein dat ze groen licht hadden gehad om te starten met tenderen. Wij moesten echter nog best een tijdje wachten omdat we pas van boord mochten op de tijd die op onze excursie kaart vermeld stond.

Ruim de tijd voor een ontbijtje, een warme douche, een peptalk dat we het toch echt wel vol konden houden vandaag en een dosis paracetamol konden we om kwart over 9 van boord.

Met een busje werden we naar een boerderij gebracht. Onderweg vertelde de chauffeur allerlei dingen over de bezienswaardigheden in de stad en de sporen van de oorlog die er verder op het eiland nog te zien waren. Bij de boerderij stopte de weg (die al niet verhard was) en gingen we verder in Landrover Defenders.

Na een hobbelige rit van 50 minuten echt dwars door het prachtige landschap, waarbij we de chauffeur alles konden vragen over het leven hier, kwamen we aan bij de Rotsspringers. Het was super! We waren er alleen met ons groepje, 16 man. En je kon super dicht bij de pinguins komen. In een soort bouwkeet kon je koffie en cake halen en waren toiletten. Bij de pinguïns waren bankjes om op te zitten. De pinguins hebben een prachtige plek gekozen, op een klif met ongelooflijk mooi uitzicht. Het weer zat ook nog mee, niets van de wind, kou en regen die voorspeld was, gewoon zon en windkracht 3. Heerlijk.

De pinguins waren geweldig! De jongen waren al iets ouder maar daardoor zag je goed dat er echt crèches ontstaan waren waar de jongen samen zaten. De ouders kunnen dan makkelijker tegelijk weg om voedsel te halen. De pinguinbabies zijn dan beschermd door elkaar en de volwassenen die op dat moment wel in de kolonie zijn. De interactie die de pinguïns onderling hebben is super interessant om te zien! Het klim, val en duikelwerk ook.

Op een gegeven moment kwam er een skua over vliegen. Die eten pinguinbabies! Het was zowel super mooi om te zien hoe de kolonie daarop reageerde, als ontzettend spannend, zouden de pinguins de aanval af kunnen slaan?

Gelukkig kwamen de pinguïns er goed vanaf en vertrok de skua weer. Na bijna 2 uur pinguin-kijken zat de tijd er op. Evelien overwoog nog serieus een pinguin mee te nemen in haar tas, maar heeft de verleiding toch weten te weerstaan.

Na de hobbelige rit terug werden we weer in Stanley afgezet. Tijdens de terugweg hoorden we op de falkland radio dat iedereen geadviseerd werd zijn was binnen te halen omdat het eind van de middag zou gaan regenen. Ook werd er iemand van ons schip geïnterviewd over de reis.

In Stanley hebben we nog wat winkeltjes en bezienswaardigheden bezocht, waarna we naar de supermarkt zijn gegaan. Met een missie!

Evelien wilde namelijk super graag Falkland ponden hebben! En dat is gelukt! We hebben geen souvenir gekocht van de van thuis meegebrachte ponden, maar keelpastilles en pijnstillers. Niet helemaal wat we in gedachten hadden, maar het werkte even goed en daar hebben we op dit moment meer aan. Het wisselgeld kwam netjes in de lokale munteenheid. Evelien is dus trotse bezitter van een Falkland Islands Ten Pounds biljet met pinguins en zeehonden er op!

Terug op het schip ( mooi op tijd en voor de regen) hadden we allebei een instort moment. Gijs heeft ongeveer dubbelgevouwen in de tenders, auto’s en busjes gezeten en had flink rugpijn. Ook zijn we allebei doodmoe. Maar we zijn blij dat we het volgehouden hebben, deze onvergetelijke dag!

Er is vanavond vanalles te doen aan boord in verband met kerstavond. Kerstkoren, shows en zelfs een middernacht kerst mis. We zullen het jammer genoeg bijna allemaal missen vrees ik, om onze nodige rust te pakken. Hopelijk zijn we dan snel weer fit, want nu gaan we op weg naar de zuidpool!