Puerto madryn, Argentinië

Vandaag meren we aan in Puerto Madryn, Argentinië. Misschien zegt het jullie niet veel, maar dit is de plek die bekend is om de groep orcas die als jachttechniek stranden om zeehondenbabies te vangen. Daar voor zijn we helaas niet in het juiste seizoen, de kans is dus klein dat we dat zien.

We hebben vandaag een excursie met de cruise maatschappij geboekt. Valdes Peninsula ( een Unesco wereld erfgoed natuurgebied) en estancia San Lorenzo. Een schapenboerderij. Dat laatste klinkt misschien niet echt als iets voor ons, maar daar vlakbij zit de golf van San Matias, en daar broeden zo’n 600.000 Magelhaenpinguins. Dat is dus precies de reden dat we deze tour geboekt hebben. Ook is er een redelijke kans dat we hier zuidkapers (walvissen) en orcas gaan zien. Ook zeeolifanten en zeeleeuwen gaan we waarschijnlijk zien. Verder lopen er mara’s, choiques (nandoes, soort struisvogels), guanaco’s (soort lama), stinkdieren en andere landzoogdieren in het natuurgebied. Wie weet zien we daar ook nog wel wat van!

Inmiddels zijn we op de terugweg. De tour was leuk! Geen hele grote groep, een mooie, wel lange en hobbelige tocht door het natuurgebied, maar de dieren die we gezien hebben maakten het zeker goed.

Bij de haven zwommen zeeleeuwen toen het schip aanmeerde. Tijdens de tour hebben we guanaco’s gezien (de lama’s), een gordeldier, mara’s en heel veel vogelsoorten. Kalkoengieren, de elegant crested tinamou ( geen idee wat de nederlandse naam is, een soort hoen met sprietjes op zn kop), de long tailed meadowlark (een zwart vogeltje met een rode borst is dat), de peregrijnvalk, en de black-chested buzzard eagle, een arend dus. Burrowing owls. Ook de choique, een soort struisvogel, hebben we gezien.

Er was op de heenweg een stop bij het bezoekerscentrum van de peninsula valdes. Daarna reden we door verder het gebied in. We hadden een lunch bij een schapenboerderij, waar gelukkig ook empenadas en salades waren. Er waren vitrines met fossielen en skeletten waar Evelien natuurlijk gelijk de pootafdruk en keutels spotte van de Europese haas.

Na de lunch gingen we door naar de pinguïns. En die waren er genoeg! Met jongen!

Het was wel een hele warme dag vandaag, zo’n 27 graden. Niet helemaal verwacht, maar gelukkig wel aangegeven voor we vertrokken. De mutsen, sjaals en handschoenen die op de inpaklijst stonden hebben we dus maar op het schip gelaten.

De meeste pinguins die we zagen probeerden af te koelen met de bek open. De meeste nesten waren gelukkig wel in kuiltjes in de schaduw onder struiken. We hebben rustig bij de pinguïns rondgelopen, veel foto’s gemaakt en volop genoten!

Na het bezoek aan de pinguïns was het direct terug naar de boot, waar we waarschijnlijk maar net aan de ‘all aboard’ tijd halen.