Patagonië

Vandaag weer een zeedag. We varen langs de kust van Chili, door Patagonië. Door diverse nationale parken, waaronder Torres del Paine.

Vandaag en morgen varen we ook weer langs een aantal gletsjers. We hebben er al zoveel gezien dat ze bijna gewoontjes worden.

Verder vaarden we vandaag langs een scheepswrak, langs het wrak van de SS Leonor. Tijdens deze reis hebben we al heel wat wrakken gezien, ook op Antarctica. Een aantal met bijzondere verhalen er achter.

Het was bijna windstil, met blauwe lucht en zon terwijl we tussen de fjorden van Chili vaarden. De lucht en bergen werden weerspiegeld in het water. Adembenemend mooi. De kapitein had het in alle jaren dat hij hier vaart nog nooit zo getroffen met het weer. Eigenlijk altijd was het bewolkt, flinke wind en regen. Vanochtend niet, dus we hadden weer eens geluk.

Eind van de ochtend was er weer een port-talk. Dit keer over de volgende twee havenplaatsen, Puerto Chacabuco en Castro. Omdat we daar ook zelf op pad willen gaan, zijn we daar wel naartoe geweest, ze geven best wat goede tips en uitleg voor als je zelf een plek wil ontdekken.

Daarna zijn we met een kop thee op de ligstoelen op het promenade dek gaan zitten om van het uitzicht te genieten. Dat was gewoon warm in het zonnetje.

Ook vandaag weer verschillende dieren gezien waaronder Magelhaen pinguins, verschillende keren dolfijnen, zandloperdolfijnen en gewone dolfijnen, zeeleeuwen en zelfs orca’s.

’s Middags veranderde het weer, het werd kouder, mistig, meer wind. Ook dat is mooi in deze omgeving, het geeft het een mystieke sfeer.

Vanavond is er een Orange party aan boord. We gaan er even kijken maar verwachten er niet veel van. Het is een feestje om de Nederlandse afkomst van de Holland-amerika lijn te vieren. De dresscode is oranje, maar we hebben geen oranje kleding mee genomen deze reis (wisten wij veel, wanneer heb je dat nou nodig?). We trekken wel aan wat er het dichtst bij in de buurt komt.

Eerst zijn we nog naar een optreden van een gitaar duo gaan kijken. We hadden er niet echt hoge verwachtingen van, maar het was echt verrassend goed.

Uiteindelijk was de Orange party nog best grappig. Het was wel weer met DJ Karin (dezelfde playlist als oud en nieuw denken we, niet veel Nederlands aan) maar de hapjes (mini Bossche bollen, oliebollen, roggebrood en kaas) waren Nederlands, de aankleding was oranje en de sfeer was gezellig.

Het schip schommelde wel weer behoorlijk ’s avonds, omdat we van tussen de fjorden weer op zee gingen varen.